Уроци по английски език

Без досадни реклами.

Обучавай се. Безплатно.


В английския език има различни начини за изразяване на едно и също нещо. Въпрос на лично предпочитание е кое ще използвате. Същото е и с начините за изразяване на минали действия. Освен минало просто време, можете да използвате и определени структури, за да посочите, че нещо се е случвало преди. В този урок ще разясним употребата на “Used to” и “Would”, ще направим някои сравнения и ще дадем примери как точно може да стане това.

Used to

Употребяваме структурата “used to + inf.” за действия, извършени в миналото. С нея се изразяват минали навици и състояния (такива, които вече не съществуват).

I used to be a doctor.
/Преди бях лекар./

I used to live in a village.
/Преди живеех на село./

I used to walk around the streets.
/Преди обикалях улиците./

При “used to” е важно да не се бърка с другата му употреба на “свикнал съм да правя нещо”.

I am used to drinking coffee with honey. 
/Свикнал съм да си пия кафето с мед./

I am used to doing several things at the same time. 
/Свикнал съм да върша няколко неща по едно и също време./

Would

Would употребяваме САМО за действия, извършени в миналото. В този случай конструкцията е равна на “used to”.

I would sit in the garden. = I used to sit in the garden.
/Преди седях в градината./

I used to be a doctor. – е състояние, а не действие, и затова не е правилно да се замести с “would”. В този случай, ако напишете “I would be a doctor.” имате предвид, че в бъдеще ще станете лекар.

Сравнение

Както казахме, в английския език едно и също нещо може да бъде изразено по няколко различни начина и пак би било вярно.

I used to have a car.
/Преди имах кола./

I had a car once. 
/Преди имах кола./
I used to drink wine every night. 
/Преди пиех вино всяка вечер./

I was drinking wine every night.
/Пиех вино всяка вечер./

Упражнение

Към този урок все още няма разработено упражнение.

Споделяме безплатни уроци и пишем упражнения в свободното си време. Ние сме екип от доброволци. Опитваме поетапно да попълваме липсващите упражнения, но това става бавно. Не ни се сърди :-)

Можеш да се абонираш за новостите около нас. Пишем всеки път, когато публикуваме упражнение или нов урок.

Полезен ли ти беше урокът?

PS: Всеки, помогнал за реализацията на безплатните уроци, е доброволец и прави това в свободното си време. Ако желаеш, подкрепи труда на всички ни като споделиш нашия проект с твоите приятели. Благодарим! :-)

Кристиана Якимова Кристиана Якимова в LinkedIn
Кристиана Якимова, 12 урока

Криси е завършила гимназия с преподаване на английски език. След 11 клас, обаче, решава, че знанията, които е получила до момента в гимназията, не са достатъчни и решава да замине на международно езиково училище в Канада, където придобива практически опит в комуникацията с английско-говорящи. Явява се на олимпиади, състезания и трудът й й се отплаща. Криси притежава два сертификата за владеене на английски език. От скоро има бакалавърска степен по Международен бизнес, отново на английски език, от Икономически университет- Варна.

Две години е била член на студентска организация AIESEC, където се е занимавала с пристигащи и заминаващи стажанти по доброволческата програма Global Volunteer. Самата тя заминава на такъв стаж в Чехия за 6 седмици. Харесва й да бъде доброволец и най-голямата награда за нея е да види усмивките в лицата на хората, когато им помогне.

Чрез EasierEnglish.BG иска да каже, че в днешно време се сблъскваме с хора от различни нации навсякъде и по всяко време. А какво по-хубаво от това да можеш да кажеш кой си и какво искаш да постигнеш на глобален език.

Урокът е последно обновен на 17.10.2016 от

Още уроци от категорията: Структури в английския език

8 коментара:
 1. valentinvalentin

  Здравейте, дали е възможно малко повече примери тук ?
  И разяснения относно използването…?

 2. СавинаСавина

  Здравейте! Може ли повече обяснения за would ! За пръв път го виждам в минало време’, а имате само един пример от който се разбира че може и да не се използва.

 3. NeliNeli

  Здравейте, би било добре да добавине и начина на образуване на въпросителни и отрицателни изречения при използване на used to.

Добави бърз коментар: