Уроци по английски език

Без досадни реклами.

Обучавай се. Безплатно.


Условно наклонение – що е то? За да съществува трябва да имаме някакво условие, затова и се нарича така. В този урок ще разгледаме Zero conditional / Нулево условно наклонение. Освен него в Английския език има още – Първи, Втори и Трети вид условно наклонение.

Употреба

Използваме т.нар. Zero conditional / Нулево условно наклонение, когато резултатът от условието е винаги истина, например е факт или нещо, което знаем със сигурност, че ще се случи при дадено условие.

Вземете например лед, сложете го в тенджера и го загрейте – всички знаем какво ще се случи, а именно ще се стопи. Ще се изненадаме, ако това не се случи. На английски език това се изразява по следния начин:

If Galin heats ice, it melts.
/ Ако Галин нагрее лед, той ще се стопи. /

Обърнете внимание, че имаме предвид резултат, който ще е винаги истина за даденото условие. Резултатът е сигурен. Не мислим за миналото, бъдещето или дори настоящето – имаме предвид прост факт.

Образуване

Условието въвеждаме с “If” – “Ако”/ понякога на негово място използваме “when” – “когато”/ и Present simple tense / Сегашно просто време. За резултата използваме същото време.

Примери

If Denis misses the bus, he is late for the classes.
/ Ако Денис изпусне автобуса, ще закъснее за часовете. /
When the Alien doesn’t eat, it gets hungry.
Когато Извънземното не яде, огладнява.

Не е задължително на първо място да поставяте условието и после резултата. Може да им размените местата, като това няма да промени смисъла на изречението.

Denis is late for the classes, if he misses the bus.
/ Денис ще закъснее за часовете, ако изпусне автобуса. /
The Alien gets hungry, when it doesn’t eat.
/ Извънземното огладнява, когато не яде. /

Можем да образуваме и въпросително условно наклонение, например:

Does ice melt, if we heat it?
/ Ледът топи ли се, ако го нагреем? /

Запомнете, че най-важното нещо за Zero conditional / Нулевото условно наклонение e, че при дадено условие има един и същи резултат.

Упражнение

Към този урок има разработено упражнение - 10 въпроса от затворен тип. Всеки въпрос има три възможни отговора, от които само един е верен (или най-верен).

Всяко ново зареждане на страницата разбърква реда на възможните отговори.

Когато стартирате упражнението, по всяко време можете да се върнете към урока. Въведените от вас отговори ще се запазят докато не презаредите или напуснете страницата.

Полезен ли ти беше урокът?

PS: Всеки, помогнал за реализацията на безплатните уроци, е доброволец и прави това в свободното си време. Ако желаеш, подкрепи труда на всички ни като споделиш нашия проект с твоите приятели. Благодарим! :-)

Невена Лехарска Невена Лехарска в LinkedIn
Невена Лехарска, 5 урока

Невена е започнала да учи Английски език още от предучилищна възраст, но тогава не е знаела каква важна роля той ще има в нейния живот и че ще стане нейно професионално занимание. Завършила е езикова гимназия с разширено изучаване на Английски език и след това в СУ „Св. Климент Охридски” – Педагогика с Английски език.

От повече от 6 години се занимава с преподаване в различни езикови школи и обучава както деца, така и възрастни. Обича да пътува, особено в чужбина, за да обогатява знанията си и да практикува езика. От скоро разбрира, че това е нейното призвание – да помага на хората да усвояват по-лесно Английския език, да им помага да преодоляват езиковата бариера и разбира се да го заобичат, така както тя го обича.

Урокът е последно обновен на 02.06.2020 от

Още уроци от категорията: Наклонения в английския език

9 коментара:
 1. tedytedy

  Много полезен урок, лесно и разбираемо обяснение. Изясниха ми се неща, които ме затрудняваха. Благодаря! :)

 2. МетинМетин

  Браво, добро и просто обяснение! само че, когато if-clause-ът е на второ място, преди него НЕ се поставя запетая :)

 3. Ивелин МатеевИвелин Матеев

  Благодаря хареса ме, обаче аз вече го знаех така, че за да е интересно за всеки може да добавите някакви смешки или нещо такова.

  Thank you so much I loved it, wut already knew the material, so it wasn’t that interesting,but if you want everyone to be intrested you should put some jokes or something.

 4. Ивелин МатеевИвелин Матеев

  Благодаря хареса ме, обаче аз вече го знаех така, че за да е интересно за всеки може да добавите някакви смешки или нещо такова.

  Thank you so much I loved it, but I already knew the material, so it wasn’t that interesting,but if you want everyone to be intrested you should put some jokes or something.

Добави бърз коментар: