Уроци по английски език

Без досадни реклами.

Обучавай се. Безплатно.


Минало перфектно продължително време е последното от времената в английския език. Въпреки че не се използва толкова често в сравнение с другите времена, то се употребява за описание на продължителни действия в миналото, които са се случили преди други моменти. В този урок ще разгледаме формирането му, кога и как се използва правилно, както и каква е разликата с минало перфектно време.

Образуване

Минало перфектно продължително време се формира чрез had been + сегашно причастие (present participle) на глагола. За разлика от минало перфектно време, което се образува чрез минало причастие (третата форма) на глагола, тук добавяме само частицата -ing.

I had been waiting for more than an hour when the train arrived.
/Бях чакал повече от един час, когато влакът пристигна./

I had not (hadn’t) been waiting for more than an hour when the train arrived.
/Не бях чакал повече от час, когато влакът пристигна./

-Had you been waiting for long before the train arrived?
/Чака ли много преди да дойде влакът?/

-Yes, I had. / No, I hadn’t.
/Да, чаках. / Не, не чаках./
Maria wanted to travel to the USA because she had been studying English all her life.
/Мария искаше да пътува до САЩ, защото е учила английски език през целия си живот./

How long had Maria been studying English for before she travelled to the USA?
/Колко време Мария учеше английски език преди да отпътува за САЩ?/

Тъй като повечето времена на български не съвпадат с тези в английската граматика, не се опитвайте да ги сравнявате. В много случаи изреченията не могат да бъдат преведени по същия начин. Важно е да запомните каква е употребата и да я използвате правилно, когато се изразявате.

Употреба

Действието започва и свършва в миналото преди друго действие

Използваме минало перфектно продължително време, за да покажем, че нещо е започнало в миналото и е приключило в миналото, преди друг момент. Това означава, че действието НЕ продължава и в настоящето.

Ivan and Petar had been playing football for two hours before they got tired.
/Иван и Петър играха футбол два часа преди да се уморят./
Christine had been teaching English for 4 years before she decided to move to Australia.
/Кристин преподаваше английски 4 години преди да реши да се премести в Австралия./

Причина за нещо и ефект от него в миналото

Друга употреба на това време е когато изразяваме резултат от дадено действие (или бездействие).

Katerina failed the theoretical driving exam, because she had not been studying much for it.
/Катерина се провали на теоретичния изпит за шофьорска книжка, защото не беше учила много за него./
Bobi was constantly late for work because he had been partying a lot.
/Боби постоянно закъсняваше за работа, защото ходеше много на партита./

Наречия

Както в останалите перфектни времена, така и с това се използват наречия за подсилване на значението. Това могат да бъдат: always, ever, never, only, just, for, etc. Те се поставят на следните места в изреченията:

I had never been waiting…
I hadn’t ever been waiting…
Had you ever been waiting…?

I had only been dreaming to go to London before you came up.
/Аз само си мечтаех да отида в Лондон преди да се появиш./

Минало перфектно време или Минало перфектно продължително време?

Както казахме в началото, минало перфектно продължително време не се използва често и затова ако не поставяте наречие за продължителност в изречението, то спокойно може да използвате другото време. Бъдете внимателни със значението, което искате да изразите, тъй като може да се появи объркване дали говорите за нещо, което сега е приключило или преди 5 години.

В минало перфектно продължително време също така НЕ се употребяват глаголи, които нямат продължителна форма. В такива случаи се използва само минало перфектно време. Това са глаголи, които изразяват мисли, желания, чувства, притежание. Най-често срещаните са:
*Like, dislike, hate, love, understand, remember, own, want, wish, smell, taste, feel, hear, mean, see, seem, need, belong, believe.

Упражнение

Към този урок има разработено упражнение - 10 въпроса от затворен тип. Всеки въпрос има три възможни отговора, от които само един е верен (или най-верен).

Всяко ново зареждане на страницата разбърква реда на възможните отговори.

Когато стартирате упражнението, по всяко време можете да се върнете към урока. Въведените от вас отговори ще се запазят докато не презаредите или напуснете страницата.

Полезен ли ти беше урокът?

PS: Всеки, помогнал за реализацията на безплатните уроци, е доброволец и прави това в свободното си време. Ако желаеш, подкрепи труда на всички ни като споделиш нашия проект с твоите приятели. Благодарим! :-)

25 коментара:
 1. НадяНадя

  Хареса ми , ще се радвам и на други уроци в които да преобладава воденето на диалози, нови думи и ситуации. Благодаря!

 2. neliyaneliya

  abonirana sum za saita vi ,haresvam vsichkite vi uroci tuk. Jiveya v chujbina i za men vsichko svurzano s ezika ,koeto se pishe tuk e polezno

 3. Сребрина Николова КолеваСребрина Николова Колева

  Много ми хареса ! Ще се радвам ако продължите да ни учите и преподавате. БЛАГОДАРЯ!

 4. ДиянаДияна

  Изключително полезно и систематизирано.
  Помага, когато си “позабравил”, просто да припомниш за 5 мин.
  Лесно за усвояване.
  Благодаря!

  1. ЙоанЙоан

   Ти ,Mariela и Neliya сте тъпи или неграмотни, ясно ви е написано да коментирате на кирилица. Ако искате толкова да се мазните ,че сте понаучили едвам две-три думи на английски,има си места за тая работа.В щатите и в Англия като чистите кенефите на дебелите американци може да си упражнявате английския с тоалетната чиния. Докато нямате самочувствие на българи ,навсякъде ще ви приемат като 3 -та ръка хора.

 5. СилвияСилвия

  Здравейте, много добре обяснено, но може ли говора на микрофона да говори по бавно, начинаеща съм и много бързо се изговарят думите. Благодаря!

  1. Кристиана ЯкимоваКристиана Якимова Автор на урока

   Здравей! Всъщност, глаголи, които изразяват мисли, желания, чувства, притежание, не се употребяват в продължителни времена. А “want” е точно такъв глагол и се нарича “stative verb” (буквално глагол, свързан със състоянието). Много рядка е употребата на “wanting” и то по-скоро не в значение на глагола “искам”, а “искащ”. Затова, тестът ни си е съвсем правилен за значението, което искаме да използваме.

   1. колиоколио

    Ами всъщност не е толкова рядко ,колкото казваш. Напротив използва се доста често и то от местни англоговорящи особено в щатите. Знам ,че е неправилно ,но се използва има изключения точно за “want” и “mean” и аз това имах предвид да си оправите теста,защото не споменахте за изключенията ,а просто говорите в общия случай за правилен английски и това обърква хората,които не са общували още с англоговорящи. Но този език еволюира и масово се говори “неправилен” английски от хора за които е майчин.

 6. TernisienTernisien

  Самите уроци са обяснени много добре. За съжаление е невъзможно да се напишат отговорите на 10тте въпроса, тъй като форматът на документа не е Word. В последствие е невъзможно да се провери дали сме допуснали грешки.

 7. TernisienTernisien

  Самите уроци са обяснени много добре. За съжаление е невъзможно да се напишат отговорите на 10тте въпроса, тъй като форматът на документа не е Word. В последствие е невъзможно да се провери дали сме допуснали грешки.

  1. Кристиана ЯкимоваКристиана Якимова Автор на урока

   Здравей! Упражненията ни са интегрирани в сайта към всеки урок и не е логично да са бъдат в “word” документ. След като стартираш дадено упражнение и решиш 10-те въпроса, трябва да натиснеш “провери”. Съответно ако имаш грешни отговори, те ще са маркирани в червено и ще видиш обяснение защо са грешни. Винаги можеш да избереш друг отговор при грешен въпрос и така ще видиш допуснатите от теб грешки.

Добави бърз коментар: